Home » Sanatate » Remedii naturiste pentru combaterea răcelii şi a gripei

Remedii naturiste pentru combaterea răcelii şi a gripei

unnamed cu text

Răceala este o afecţiune virotica de obicei uşoară care durează câteva zile şi dă o stare de disconfort. Autorii sunt rino-viruşii ce se fixează în special pe mucoasa nazală, iritând-o. Îmbolnăvirea este favorizată de un sistem imunitar slăbit din cauza frigului sau a stresului excesiv.

Gripa are tot o cauză virală, se transmite tot aerob (când virusul pătrunde în mucoasa nazală, bucală sau oculară), dar este o formă mai gravă, cu simptome pronunţate şi care poate avea consecinţe mai grave, afectând chiar viaţa.

Simptomele clasice în răceală şi gripă sunt guturaiul şi tusea, febra, însoţite adeseori de dureri de cap şi de gât, de o stare generală proastă, de dureri ale membrelor şi de frisoane.

In tabelul de mai jos, putem observa mai bine diferenţele dintre gripă şi răceală:

 

Simptom

Răceală

Gripă

Nas care curge, strănutat, gât inflamat Frecvent Izolat
Diaree, vomă, dureri musculare intense, oboseală Frecvent
Migrene (dureri intense şi de lungă durată de cap) Izolat Frecvent
Dureri pectorale, tuse Tuse moderată Frecvent cu risc de agravare
Complicaţii Infecţie a sinusurilor, infecţie uşoară a urechii Sinuzită, bronşită, infecţie a urechii, pneumonie, poate pune în pericol viaţa

 

Ceea ce au în comun cele două tipuri de boli sunt cauza şi modul de propagare. Asta înseamnă că şi prevenţia se face în acelaşi mod.

Iată câteva remedii naturiste pentru combaterea răcelii şi gripei: 

Alimentele iuţi

Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secreţiile de pe căile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucăţică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 de picături de Tobasco sau alt sos de ardei iute (se găseşte în magazinele alimentare) într-un pahar cu apă. Şi, bineînţeles, usturoi – dar proaspăt şi crud.

Usturoiul  -  „penicilina rusească”

Ruşii – în special – cred orbeşte în puterea vindecătoare a usturoiului în caz de răceală. Şi pe bună dreptate, căci efectul lui antibacterian a fost confirmat între timp şi de oamenii de ştiinţă.

  • Iată o reţetă: curăţaţi de coajă 5 căţei de usturoi, zdrobiţi-i şi amestecaţi-i cu 5 linguriţe de zahăr. Turnaţi deasupra puţină apă şi puneţi-i pe foc până dau în clocot. Luaţi de pe foc şi lăsaţi să stea la răcit 5 minute şi apoi strecuraţi zeama. Se ia câte o linguriţă de zeamă de-a lungul zilei.

Ceapa

„Leacul atoatevindecător”  are şi el efect antibacterian şi antiviral şi este extrem de eficient – sub toate formele – în caz de răceală. Iată două reţete:

  • Se taie o ceapă mare felii şi se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mirosului de ceapă, răceala „erupe” şi se vindecă mai repede.
  • Tăiaţi mărunt 1-2 cepe şi turnaţi peste ele apă clocotită. Lăsaţi-le puţin să se infuzeze şi beţi apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puţină miere.

Oţetul de mere

Pentru desfundatul nasului este bine să încălziţi oţet de mere (o ceaşcă) şi să inhalaţi aburul. Alternativ, puteţi lua de trei ori pe zi câte o linguriţă de oţet de mere diluat  cu ½ pahar de apă.

Reţeta bunicii

Un leac exotic împotriva durerilor de gât: opăriţi dimineaţa şi seara câte 8-10 curmale în apă clocotită, apoi mâncaţi-le. Curmalele conţin substanţe active care dezinfectează mucoasa faringiană.

O reţetă străveche

Sunteţi răcit? Mâncaţi supă fierbinte de pasăre. Şi-a găsit consacrarea de curând, când s-a descoperit că în carnea de pasăre există cisteină, un aminoacid. Aceasta este foarte asemănătoare cu Acetilcisteina, un medicament prescris de medici pentru combaterea bronşitei şi afecţiunilor respiratorii.

Tincura de echinacea fară alcool

Contribuie la intărirea sistemul imunitar şi sustine organismul in lupta impotriva virusurilor, bacteriilor si ciupercilor la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor.

Mod de administrare

Copii intre 3 şi 5 ani: câte 10-15 picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei.
Copii intre 6 şi 14 ani: câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei.
Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte 30-50 picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei.

Produsul poate fi administrat ca atare sau diluat in 100ml de apa sau suc de fructe (1/2 de pahar).

Contraindicaţii

Sarcina, intoleranţă la oricare din componentele produsului.

Sursa : https://www.daciaplant.ro/echinacea-tinctura-fara-alcool.html

Tinctura de propolis fără alcool

Contribuie la  reducerea riscului de contaminare bacteriană a tractului respirator şi digestiv şi la susţinerea organismului în lupta împotriva virusurilor, bacteriilor si ciupercilor.

Mod de administrare

Copii intre 1 şi 3 ani: câte 10 picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei.
Copii intre 4 şi 5 ani: câte 15 picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei.
Copii intre 6 şi 14 ani: câte 20 picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei.
Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte 30-50 picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inaintea mesei.

Contraindicaţii

Sarcină, alăptare, intoleranţă la oricare dintre componentele produsului.

 Sursă : https://www.daciaplant.ro/propolis-tinctura-fara-alcool-cu-picurator.html

Plantele medicinale

Ca adjuvant în gripă şi guturai se recomandă în uz intern plantele sudorifice, respectiv specii care măresc sudoraţia şi prin aceasta ducând la scăderea temperaturii. Pe plan secundar, aceste plante ajută şi la eliminarea prin transpiraţie a unor toxine. Infuziile se beau cât de calde se pot suporta, de preferinţă îndulcite cu miere. Se recomandă să se bea mai puţin concentrate, în cantitate cât mai mare, astfel încât aportul de lichide să fie ridicat. Plantele vitaminizate, prin aportul masiv de vitamină C, măresc rezistenţa la aceste afecţiuni iar altele prin efectele lor antivirotice sunt foarte eficiente (scorţişoara şi cuişoarele).

 Florile de soc (Flores Sambuci) – reprezintă principala specie sudorifică. Se foloseşte sub forma de infuzie, 1-2 linguriţe la cană; se beau 3-4 căni pe zi.

Florile de Tei (Flores Tiliae) – se foloseşte sub forma de infuzie, 1-2 linguriţe la cană; se beau 2-3 căni pe zi.

Florile de Muşeţel (Flores Chamomillae) – se foloseşte sub forma de infuzie, 1-2 linguriţe la cană şi se beau 2-3 căni pe zi sau sub forma de extracţie dublă: 1-2 linguriţe se macerează la rece într-o jumătate de cană de apă, apoi se strecoară şi se infuzează cu altă jumătate de cană cu apă. Cele două lichide se amestecă apoi şi se beau 2-3 căni pe zi.

 

*** Infuzie – peste 1-2 linguriţe de planta mărunţită pusă într-un vas smălţuit sau de porţelan se toarnă 250 ml de apă clocotită; se acoperă şi se lasă la infuzat 15 minute, după care se filtrează prin presare pe o strecurătoare sau printr-un tifon.

 

Vă urăm multă sănătate şi o trecere cât mai lină prin anotimpul rece!

 

 

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>