Home » Fără categorie » INVICTUS LEVI NOBILIS

INVICTUS LEVI NOBILIS

Levi la Maratonul VeteranilorINVICTUS LEVI este nobilul nostru cetăţean al Aiudului.

INVICTUS  în limba latină se poate traduce prin neînfrânt, invincibil, de neînfrânt.

INVICTUS  este şi un poem.

Invictus e mai presus de orice un model inspiraţional care încorporează în el toată frumuseţea poeziei. E o sinergie de sentimente şi amintiri, un strigăt impresionant de răspuns unei soarte potrivnice, o împăcare cu sine şi cu un destin nedrept, un îndemn la rezistenţă şi demnitate.

INVICTUS

de William Ernest Henley
traducere de Leonard Neculae

Trecând de noaptea grea din jurul meu,
Neagră ca iadul, fără de sfârşit,
Îi mulţumesc oricărui Dumnezeu
Pentru sufletul meu necucerit.

În gheara sorţii strâns fără cruţare
Nu am dat înapoi şi n-am strigat
Lovit de întâmplările amare
Capul mi-e-nsângerat, dar nu plecat.

Dincolo de blesteme şi de lacrimi,
Pe-acest tărâm de umbră subjugat,
În anii plini de-ameninţări şi patimi
Sunt şi voi fi la fel, neînfricat.

Nu mai contează cât de aspru-i drumul,
Ce liste cu pedepse vin mereu,
Eu, azi, al sorţii mele sunt stăpânul-
Sunt căpitanul sufletului meu.

Poemul a aşteptat 100 de ani pentru a deveni faimos cu adevărat.

William Ernest Henley l-a scris în anul 1875. Se spune că a fost scris într-un moment de răscruce al vieţii sale, pe când avea 26 de ani, pentru a-şi exprima frustrarea şi deznădejdea după ce i se tăiase piciorul din cauza unei infecţii.

În timpul executării pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat de către regimul rasist al Africii de Sud (1962 – 1990), Nelson Mandela a recitat poemul adeseori celorlalţi deţinuţi şi l-a considerat textul său de suflet. Poemul l-a inspirat atât de tare, încât l-a ţinut scris pe o foaie de hârtie în celula sa din inchisoare timp de 27 de ani. În memoriile sale Nelson Mandela a recunoscut că această poezie l-a inspirat atât de mult încât i-a dat puterea şi voinţa de a face faţă închisorii.

INVICTUS este şi un film.

După ce a fost ales preşedinte, Mandela ştia că din punct de vedere rasial şi economic, ţara sa a rămas divizată din cauza  apartheid-ului.  Convins că îşi poate unifica poporul prin intermediul limbajului universal al sportului, Mandela se asociază cu liderul echipei sud-africane de rugby în scopul câştigării incredibilei competiţii din 1995, de la World Cup Championship.

Filmul Invictus, al lui Clint Eastwood şi poemul a devenit cunoscut în întreaga lume ca imn al curajului de a crede cu tărie şi a merge înainte orice s-ar întâmpla.

INVICTUS este şi Levi.

A dovedit-o participând la Maratonul Veteranilor sub patronajul INVICTUS România.
A dovedit-o alergând cu sigla în dreptul inimii pentru Little People România şi AHNR.
A dovedit-o aşa cum am mai spus, punând Aiudul pe harta competiţiilor de maraton în scopuri caritabile.
O dovedeşte în continuare, fiind invitat la tot mai multe competiţii sportive de acest tip şi devenind astfel un veritabil ambasador sportiv al urbei noastre. În felul acesta poate se contrabalansează faima nedorită cu care închisoarea teribilă din perioada comunistă a pătat imaginea oraşului Aiud.

Pentru Levi urmează alţi sute şi sute de kilometri alergaţi pentru aceste cauze nobile. Să ne mândrim cu el şi să-l ajutăm în continuare într-un simbolic maraton al SOLIDARITĂŢII.

  • DONAŢII
Pentru cei care vor să doneze acesta este contul SOLIDARITĂŢII în care se pot depune banii: Nume cont: Polgar Levente Ioan Numar cont: RO19BRDE010SV38255670100

 

Comentarii

comentarii

Un comentariu

  1. Gyuri Kerekes

    In limba maghiară Polgar înseamnă – cetatean- Polgar Levente este un Model de cetatean, de Om. Un exemplu de ambitie, suflet si dăruire.
    Felicitări Levi!

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>