Home » Fără categorie » Hrana ca medicament

Hrana ca medicament

Hrana ca medicament

      Hrana ca medicament Încercarea de a preveni şi trata bolile cu ajutorul alimentelor datează de mult. Reţetele de mâncăruri şi băuturi vindecătoare, cioplite în piatră de sumerieni acum 6000 de ani, sau papirusurile egiptene conţinând regimuri alimentare pentru tratarea diverselor boli, datând din anul 1500 î.Hr., sunt o dovadă grăitoare a strădaniilor şi preocupărilor înaintaşilor noştri. Medicii şi vindecătorii din anthichitate prescriau şi ei alimente pentru tratarea bolilor. Renumitul medic grec Plinius (23-79 e.n.) folosea, de pildă, varza ca medicament în nu mai puţin de 87 de boli, iar ceapa – în vreo 28. Dar şi în secolele care au urmat şi până în zilele noastre, medicii n-au contenit să remarce şi să sublinieze importanţa hranei în prevenirea şi vindecarea bolilor.

  • Teoria celor cinci elemente

În China, alimentaţia sănătoasă se orientează după efectul alimentelor asupra organismului şi după capacitatea lor de a produce echilibrul energetic necesar. Medicina chinezească împarte mâncărurile în cinci categorii, după cele cinci tipuri elementare de gust (dulce, acru, iute, amar, sărat) şi după cele cinci temperaturi (fierbinte, cald, neutru, rece, foarte rece), tipul de hrană recomandându-se fiecărui individ în mod personalizat, în funcţie de constituţia şi de dispoziţia sa din momentul respectiv.

  • De pe farfurie, sub microscop

Nu demult, atenţia acordată cunoştinţelor tradiţionale despre puterea curativă a alimentelor era destul de redusă. Motivul: lipsa unor dovezi ştiinţifice care să le confirme efectul. Între timp însă, adepţii acestor metode de vindecare, dar şi un număr mare de medici recurg la această „moştenire”, o adevărată bază de studiere a terapiilor.

  • Teorii vechi, drumuri noi

Studierea efectelor curative ale hranei a atins în prezent un ritm foarte suţinut, alimentele devenind, practic, obiectul unor cercetări extrem de intense. în ceea ce priveşte relaţia hrană-boală, laboratoarele prezintă zilnic alte şi alte noutăţi care confirmă pe de o parte vechile teorii bazate pe o experienţă valoroasă, iar pe de alta indică şi căi noi, promiţătoare pentru prevenirea şi tratarea bolilor.

  • Din experienţă…

Hipocrate (460-380/370 î. Hr.), părintele medicinei, susţinea încă de acum 2000 de ani că alimentele sunt de fapt medicamente eficiente. Marele medic grec şi – după el – mulţi alţii au folosit alimentele pentru vindecarea diverselor boli, bazându-se pe observaţiile proprii şi pe cele ale contemporanilor lor, confirmate de altfel tot mai frecvent de cercetarea ştiinţifică din zilele noastre.

  • În ce constă valoarea hranei

În eforturile ei de a a afla toate secretele despre alimente, de la ananas la zarzăre, ştiinţa descoperă un fapt indiscutabil: că ceea ce consumăm influenţează decisiv procesele din organism, adică sănătatea noastră. Căci hrana combate bolile chiar la rădăcina lor, în cele mai mici unităţi ale organismului nostru, în celule.
Iată doar câteva exemple din spectrul acţiunii ei:
-intensifică metabolismul celular şi dirijează reacţiile biologice;
-întăreşte sistemul imunitar;
-stimulează producerea anticorpilor;
-ucide bacteriile şi viruşi;
-are un efect asemănător cu hormonii şi sporeşte rezistenţa stomacului la infecţii şi abcese;
-regularizează producţia de insulină şi, deci, glicemia;
-reduce şi normalizează nivelul colesterolului şi protejează inima şi vasele sanguine;
-provoacă subţierea sângelui, evitându-se astfel formarea cheagurilor;
-reduce tensiunea arterială;
-amână şi atenuează procesul de îmbătrânire;
-stimulează producerea de endorfine, având ca efect alinarea durerilor;
-vindecă indispoziţiile şi depresiile

  • Câteva precizări

Pentru ca hrana să fie cu adevărat un medicament, la prepararea ei trebuie folosite doar ingrediente de cea mai bună calitate.
-Este, deci, extrem de important ca fructele şi legumele prezentate în cele ce urmează să nu fi fost supuse unor tratamente cu chimicale.
-Atenţie, de asemenea, la oţetul de mere şi la lapte: fermentarea oţetului să fie naturală, iar laptele să nu fie în nici un caz sterilizat sau omogenizat.
-Nu consumaţi mierea de orice fel, ci doar pe aceea curată, naturală, de flori.
Şi încă ceva: alimentele nu trebuie să se substituie medicamentelor prescrise de medic, ci să fie doar un sprijin terapeutic real, mai ales în cazul unor boli mai grave. Dar să se folosească conform prescripţiilor, la fel ca şi medicamentele „normale”, pentru că pot avea şi ele efecte secundare negative.

 

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>