Home » Diverse » Cum faci dintr-o stire o nenorocire

Cum faci dintr-o stire o nenorocire

Pe mai multe canale media a apărut o știre care a dat frisoane românilor: nu mai spălați puiul înainte de a-l găti, riscați să vă îmbolnăviți grav!  Prima reacție a fost că ăștia au căpiat din nou și au dat o știre de pe nu știu ce site obscur (mai obscur ca ăsta) iar atunci am încercat să verific sursa. De pe  stiri.rol.ro am fost redirecționat pe libertatea.ro (click să vezi articolul) dar conținutul articolului nu m-a lămurit deloc, din contră m-a băgat mai tare în ceață. Articolul dădea ca sursă celebrele de acum rapoarte ale oamenilor de știință din Marea Britanie atât de des invocate de Banciu (nici în astea n-am încredere dar asta e altă poveste). Am căutat o sursă și mai credibilă, et voilàNu spala puiul
care este postată pe Food Standards Agency, o agenție guvernamentală britanică ce se ocupă exact cu acest lucru, siguranța alimentară a cetăţenilor. Neîncrezător în continuare, am încercat și la verișorii lor de peste ocean, să văd ăștia ce zic și am găsit asta tocmai pe  www.nbcnews.com (vezi link ) (pe tocmai.ro n-am încercat). În momentul acela mi-am zis că am încurcat-o. Tot ceea ce știam eu despre igienă alimentară s-a evaporat. Asta pentru puțin timp. M-am hotărât totuși că e bine să gândesc cu ambele emisfere ale creierului și să folosesc logica elementară la care orice om normal apelează în astfel de situații. Am ajuns astfel la două concluzii diferite dar cu o legătură logică între ele:

1.  Acest lucru se poate întâmpla numai dacă puiul respectiv este contaminat încă de pe linia de procesare a cărnii, sau ținut în condiții necorespunzătoare până la preparare și în acest caz infectarea este logic inevitabilă.

2. A doua concluzie pe care am tras-o a fost aceea că spălatul dăunează grav sănătății și conform infografiei făcută de cei de la NBC News cu o tehnologie sofisticată denumită Germ-Vision ( o să înțelegeți mai bine dacă urmăriți filmulețul de pe link-ul indicat pe NBC News)Simulare Germ Vision

aceasta sugerează prin analogie, că în cazul existenței unor bacterii ( pe legume, fructe, alte sortimente de carne sau chiar propriile mâini), spălatul favorizează împrăștierea acestora pe obiectele din bucătărie, contaminarea fiind iarăși inevitabilă.

Până când oamenii de știință se vor pune de acord asupra acestui subiect soția mi-a dat asigurări că nu mă paște nici un pericol, deoarece ea spală puiul dar nu cu jet de apă direct la chiuvetă, ci într-un vas separat și în rest respectă toate celelalte condiții recomandate de Food Standards Agency conform graficii de mai jos:

Pinterest icon Vezi imaginea întreagă a infografiei pe Pinterest

Infografie FSA În copilăria mea, într-o antologie a umorului a regretatului realizator TV Tudor Vornicu (fabulos, acum realizez că iniţialele îi sunt parcă predestinate T.V.),  am văzut un film mut, alb-negru, în care o savantă inventase pastila de mâncare concentrată, pe care o servea la masă celor doi copii ai săi. Replica dată de unul dintre puşti, după ce şi-a băut pastila a fost memorabilă:

- Iar am nimerit gâtul!

dar acum privind retrospectiv, încep să regret că un film SF al anilor 1920-1930 , nu are un produs asemănător realizat cu tehnologia mileniului trei ținând cont de pericolele din bucătărie. Poate doar supele alea instant, pline de E-uri!

Vă las pe dumneavoastră să judecaţi, rumegaţi şi comentaţi!

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>