Home » Sanatate » Constipaţia – remedii naturiste

Constipaţia – remedii naturiste

1aaPrin constipaţie se înţelege evacuarea rară sau cu dificultate a conţinutului intestinal. Frecvenţa evacuărilor continuţului intestinal (frecvenţa scaunelor) variază, printre persoanele sănătoase, de la trei pe zi la trei pe săptămână. Ca regulă generală, constipaţia va fi suspectată dacă intervalul dintre scaune depăşeşte trei zile sau dacă scaunele au consistenţă crescută şi sunt eliminate cu dificultate sau cu durere.
Simptomele tipice pentru constipaţie sunt: balonările, greaţa, senzaţia de plin, lipsa poftei de mâncare şi durerile de burtă.
Cauza este mai ales alimentaţia incorectă: hrană prelucrată artificial, din conserve, lipsa alimentelor proaspete, deficitul de fibre – atât de necesare funcţiilor intestinale – şi prea multe dulciuri. O mare influenţă asupra digestiei o are, fireşte, starea psihică: supărarea, presiunile de tot felul şi stresul apasă nu numai asupra psihicului, ci şi a intestinului.

Iată câteva reţete naturiste pentru combaterea constipaţiei.

         Fulgi de ovăz. Un remediu pe  care se poate conta: opăriţi trei linguri de fulgi de ovăz cu o ceaşcă de apă clocotită, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l să stea aşa peste noapte. A doua zi dimineaţă mâncaţi fulgii, pe stomacul gol. Gustul lor este mult mai bun dacă îi amestecaţi cu puţin măr ras.

         Lapte cu cidru (vin de mere). Este o reţetă foarte veche din Boemia: amestecaţi 6 linguri de lapte, 2 linguri de cidru şi 4 picături de oţet şi beţi acest amestec (al cărui gust nu este grozav) dimineaţa, pe stomacul gol.

         Smochine şi prune uscate. Fructele uscate stimulează activitatea intestinului. Înmuiaţi de cu seara câteva smochine şi câteva prune uscate într-o ceaşcă cu apă rece. A doua zi dimineaţă, pe stomacul gol, mâncaţi fructele şi beţi apa în care au fost înmuiate. În cazul constipaţiei cronice, mâncaţi prune foarte proaspete dimineaţa, pe stomacul gol, împreună cu pâine de secară. La acest tratament mai puteţi adăuga marmeladă şi compot de prune. Este recomandat, de asemenea, compotul de prune uscate. Fierbeţi într-o cană de lapte 3 smochine uscate tăiate în patru şi 12 stafide. Beţi lichidul dimineaţa, pe stomacul gol, neîndulcit. Puteţi să mâncaţi dimineaţa, pe stomacul gol, 4-6 smochine tăiate în patru şi lăsate să se înmoaie peste noapte în apă călduţă. Beţi şi apa, pentru a stimula intestinul la maximum.

         Apă cu miere. Are un efect imediat şi sigur: dimineaţa, pe stomacul gol, beţi un pahar cu apă caldă în care amestecaţi o linguriţă de miere de albine.

         Produse lactate. Iaurtul, kefirul şi zerul activează intestinul. Se recomandă un pahar sau câteva linguri seara, înainte de culcare.

         Varză acră. Moarea (zeama) de varză este o adevărată minune pentru intestin, căci fermenţii pe care-i conţine îl curăţă perfect: beţi zilnic, dimineaţa şi seara, 3-4 guri de zeamă de varză. Varza acră este şi ea de mare ajutor atunci când intestinul e leneş. Pastorul Kneipp spunea despre ea următoarele: „Varza acră este o adevărată mătură pentru stomac şi intestin, pentru că ea curăţă sucurile rele şi gazele.

Alte reţete:

  • Lăsaţi să fiarbă într-un sfert de litru de vin roşu un măr cojit. Adăugaţi două linguriţe de zahăr şi coaja de la o lămâie. Treceţi totul printr-o strecurătoare fină şi beţi vinul astfel obţinut în timpul meselor. Este un laxativ eficace.
  • Încorporaţi seara în mâncarea dv. o lingură de ulei de măsline.
  • Beţi dimineaţa, pe stomacul gol, un păhărel de suc de piersică, pe care-l obţineţi presând un fruct sau mai multe într-un storcător de fructe, după ce le-aţi cojit de pieliţe şi le-aţi scos sâmburii. Puteţi, de asemenea, să le striviţi într-un vas. Pentru regularizarea funcţiilor intestinale puteţi să beţi, pe stomacul gol, o lingură de sirop de piersici.
  • Lăsaţi să fiarbă într-un litru de apă, timp de 30 de minute, coaja de la o portocală proaspătă. Aruncaţi apa şi mai fierbeţi o dată coaja – 20 de minute – în apă îndulcită (20 g de miere de albine la litru). Scoateţi coaja şi lăsaţi-o să se usuce pe o farfurie. Dimineaţa, pe stomacul gol, sau la trei ore după cină, înghiţiţi o bucăţică de coajă cu un pahar de lichid. Este un laxativ imediat şi puternic.
  • Mai puteţi mânca 6 prune uscate înmuiate în apă peste noapte şi să beţi încet, lingură după lingură, apa în care au stat. În cazul constipaţiei cronice, mâncaţi prune foarte proaspete dimineaţa, pe stomacul gol, împreună cu pâine de secară. La acest tratament mai puteţi adăuga marmeladă şi compot de prune. Este recomandat, de asemenea, compotul de prune uscate.
  • Fierbeţi într-un bol de lapte 3 smochine uscate tăiate în patru şi 12 stafide. Beţi lichidul dimineaţa, pe stomacul gol, neîndulcit. Puteţi să mâncaţi dimineaţa, pe stomacul gol, 4-6 smochine, spălate de cu seara în apă călduţă, apoi tăiate în patru şi lăsate să se înmoaie peste noapte. Beţi şi apa, pentru a stimula intestinul la maximum.

Plante medicinale

Coajă de Cruşin (Cortex Frungulae) - este principala specie laxativă din „Farmacia Naturii” din ţara noastră, având avantajul că nu dă obişnuinţă, putând fi folosită şi în constipaţii cronice.
Se poate folosi sub formă de:
- decoct, pregătit astfel : o lingură coajă mărunţită opărită cu o cană de apă fierbinte se lasă în repaus ½ oră apoi se fierbe la foc încet 15-30 minute. Decoctul se bea călduţ, îndulcit, preferabil cu miere, seara la culcare. În constipaţii puternice se mai poate administra o cană dimineaţa;
- pulbere: 2-3 vârfuri de cuţit pe zi.

Frunze de Anghinare (Follum Cynarae) – infuzie, o linguriţă la cană, din care se beau 2-3 căni pe zi.

Seminţe de In (Semen Lini) – au o acţiune mecanică datorită mucilagiilor, acţionând chiar în constipaţii rebele. 1-2 linguriţe de seminţe întregi se iau cu puţină apă, de preferinţă seara la culcare.

 *** Infuzie – peste 1-2 linguriţe de planta mărunţită pusă într-un vas smălţuit sau de porţelan se toarnă 250 ml de apă clocotită; se acoperă şi se lasă la infuzat 15 minute, după care se filtrează prin presare pe o strecurătoare sau printr-un tifon.

(Sursa: Ovidiu Bojor, Mircea Alexan, Plantele medicinale – izvor de sănătate)

Alimente recomandate în constipaţie :

-         Tărâţe de grâu

-         Produse integrale

-         Smochine, curmale, prune uscate

-         Ananas, mere, portocale şi alte fructe

-         Legume verzi (spanac), apă caldă pe stomacul gol, morcovi, rădăcinoase

-         Busuioc, chili, piper negru, muştar

 

 

 

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>