Home » Fără categorie » Cazul Kronospan – opinia unui cetatean

Cazul Kronospan – opinia unui cetatean

Piata europeana a formaldehideiCazul Kronospan , mai degrabă subiectul noii capacităţi de producţie de la Kronospan Sebeş a încins spiritele în ultima perioadă, protestele cetăţenilor din acest oraş fiind la ordinea zilei. Se aduc acuze de o parte şi de alta, se diseminează informaţii de ambele tabere, se proferează ameninţări reciproce. Unde este adevărul? Răspunsul, la mijloc, nu este departe de adevăr, mai ales din perspectiva adevărului absolut. Adevărul relativ şi-l revendică fiecare tabără implicată în dispută. Trist în această dispută este că nu există un mediator, credibil şi capabil să tranşeze definitiv acest subiect. Prefectul este blocat de un ipotetic conflict moral de interese din perspectiva conflictului real pe care l-a avut cu respectiva firmă cu câţiva ani înainte. Entităţile media (nu dau nume, se cunosc…) sunt pro, contra sau afişează o falsă neutralitate posibil de speculat mai târziu. Societatea este divizată în tiparele clasice, comunişti-anticomunişti, băsişti-antibăsişti, stelişti-dinamovişti, etc… iar cei care au şi puterea şi girul să ia taurul de coarne în această problemă, aleşii neamului se ascund ca mortu-n păpuşoi ca să nu folosesc o expresie mult mai dură din dicţionarul urban.
Luările de poziţie care le-au fost cerute în acest sens de un ziar local (iarăşi nu dau nume) sunt elocvente. Ceea ce ridică din nou eterna întrebare pe cine, ce şi de ce votăm. Dar ăsta este alt subiect! Revenind la subiectul nostru, am încercat să obţin un punct de vedere neutru şi de aceea am cerut şi opinia unei terţe părţi, respectiv organizaţia FORMACARE (clik pe imagine pentru a accesa site-ul organizaţiei)formacare-logo, care este grupul sectorului pentru formaldehidă a Consiliului European al Industriei Chimice (CEFIC), reprezentând cei mai importanţi producători europeni de formaldehidă, adezivi aminoplastici şi polioli (utilizaţi în chimia polimerilor ). Format din reprezentanți ai companiilor chimice și de producție mari din Europa, Formacare promovează utilizarea în condiții de siguranță și fabricarea de formaldehidă, în conformitate cu cele mai stricte normele de sănătate și securitate. Redau mai jos răspunsul pe care l-am primit, cu scuzele de rigoare, după aproape două săptămâni, timp în care am avut timp să studiez în linişte şi informaţiile de pe site-ul lor:
”Stimate domn,
Vă mulţumesc pentru cererea dumneavoastră către Formacare, şi vă transmit scuze că v-am dat un răspuns aşa târziu. În calitate de membrii Formacare, noi reprezentăm interesele producătorilor de formaldehidă şi răşini aminoplastice. Kronospan are o companie soră, Kronochem, care este membră a Formacare. Pot să aduc un comentariu general spunând că membrii noştri se comportă responsabil, în ceea ce priveşte siguranţa, şi nu este deloc în interesul lor să provoace riscuri sau daune muncitorilor sau publicului larg. Membrii noştri cunosc foarte bine cum să măsoare şi să controleze emisiile din uzine, şi atât timp cât aceste emisii sunt în limitele impuse de UE şi de legile naţionale, nu se pune problema unui rău cauzat oamenilor.
Kronochem ne-a informat că emisiile de la uzina din Sebeş sunt monitorizate şi controlate în limitele normale folosind tehnologie de ultimă oră. De asemenea, au făcut ca informaţii detaliate legate de uzina din Sebeş să fie disponibile prin telefon şi fişiere informaţionale trimise direct celor interesaţi.

Al dumneavoastră,

Phil Hope
Secretar General, Formacare„

Răspunsul acesta, repet primit cu întârziere, dar foarte echilibrat, m-a făcut să trec din registrul emoţional în cel raţional, să intuiesc modul european de abordare şi rezolvare a problemelor şi să constat că de fapt adevărata cauză a acestui conflict este lipsa de comunicare, lipsa de informare şi lipsa de dialog. Atâta timp cât părţile implicate, fie că este vorba de autorităţi locale, judeţene sau centrale, ONG-urile, vectorii de opinie sau managementul Kronospan nu găsesc o formulă de dialog, problema va persista şi se va agrava. Întrebarea legitimă care rămâne, este „Cui prodest?”
  • P.S.
La ora când public aceste rânduri, senatorul Alexandru Pereş cere explicaţii oficiale din partea ministrului Mediului. E un început!

Comentarii

comentarii

Lasa un comentariu

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

*


*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>